Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Saken är biff
Isbn: 978-91-8100-565-3
Förlag: Bookea
Kategori:
Matlagning, mat & dryck
Tillgänglig sedan: september 2024

E-bok

Saken är biff

Saken är biff!

På svenska finns en mängd uttryck som är förknippade med mat – "bita i det sura äpplet", "ha kött på benen", "en het potatis", "ge betalt för gammal ost", "göra slarvsylta av någon", "soppa till det" och inte minst det lite märkliga "nu är det kokta fläsket stekt".

Och som "grädde på moset" det triumferande och glädjande "saken är biff"!

"Saken är biff" är ett svenskt idiomatiskt uttryck eller idiom som närmast har betydelsen "det är ordnat" eller "det är färdigt" eller liknande positiv innebörd.

Enkelt och koncist: Ordet "biff" är kort och enkelt, vilket kan ha gjort det mer lämpligt för att användas i ett informellt uttryck. Andra maträtter, som soppa eller pannkaka, skulle inte vara lämpliga på grund av annan och ofta negativ eller nedvärderande innebörd.

Hector Glubo är en virtuos inom många områden. Han är i besittning av en så stor begåvning inom det gastronomisk-lukulliska området att han knappt behöver anstränga sig när han trollar fram biffar på löpande band. Som vore det en autopilot som med fast hand rutinerat styr grillen och stekpannan i noga avvägda rörelsescheman.

"The perfect steak is not just a piece of meat; it’s a work of art." Biffar säger något om sin samtid, i synnerhet om man lyssnar noga. Hector Glubo har genomgått internationell hörselkontroll med högsta betyg, avlagt examen och erhållit utsökta diplom.

Den här minimalistiska kokboken innehåller femtio recept på delikata biffrätter. Det avnjuts biffar i alla världsdelar, exempelvis australiensisk bush steak, brasiliansk picanha biff och koreanskt eldkött. Men också biff à la Lindström. Till varje biffrecept hör förslag till val av dryck.

Att grilla en biff är för många roligare än allt annat, det finns inget som gör oss mer exalterade än att få återvända till grillen i köket och till den biff som vi arbetar med och mycket av våra liv handlar om att ge tid för det. Det är bara när vi människor sysslar med biff som vi känner att vi verkligen lever. Det gör att vår tid som människa känns viktig, som att det finns en djupare mening med att existera i köket.

"Vad är egentligen kärlek i jämförelse med biff och lök." George Bernard Shaw, född 1856 i Dublin, död 1950 i Ayot Saint Lawrence i Hertfordshire, Nobelpriset i litteratur 1925.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone