Jump to content
Cover for Vasa: Härskaren
Isbn: 978-91-7795-806-2
Publisher: Bokförlaget Polaris
Category:
Novels
Accessible since: February 2024

E-book

Vasa: Härskaren

Nu börjar kampen om tronen.

Vid midsommartid 1523 rider den nyvalde kungen Gustav Eriksson Vasa in i Stockholm som stadens erövrare. Men det är en ödelagd stad han befriat, och när segern över Kristian Tyrann väl är vunnen bryts alla lojaliteter från Frihetskriget och kretsen runt Gustav hemsöks av intriger och svek.  

Motgångarna hopar sig för den nye kungen: Det utblottade landet skakas av återkommande uppror, Lübeck kräver återbetalning av de stora lånen, Kristina Gyllenstierna vill ge Stureätten tronen och många av Gustavs närmaste män sviker honom, tar till öppen strid eller försöker ta livet av honom i lönndom. Med Vatikanen i ryggen gör kyrkan allt för att bevara sin makt och krossa den framväxande lutherska läran.  

Gustav sörjer sin familj som dött under kung Kristians onda välde. Den enda överlevande förutom han själv är systern Margareta, som fortfarande är fånge i Danmark. De många årens strider tar nu ut sin rätt. Gustav tvivlar på sitt uppdrag och sakta men säkert börjar kraven och de ständiga hoten att förändra honom.  

Vasa: Härskaren är andra delen i en dramatisk och underhållande romanserie om familjen Vasa. Om makt, förbjuden kärlek, krig och frihetskamp, om osannolika men sanna händelser. Men också en berättelse om hur det moderna Sverige började formas.

GUSTAF SKÖRDEMAN jobbar som manusförfattare, regissör och producent. Han har tidigare skrivit spänningstrilogin Geiger, Faust och Wagner samt första delen i Vasa-serien, Rebellen (2023).Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone