Jump to content
Cover for Röda Rummet
Isbn: 978-91-8988-147-1
Publisher: Bookea
Category:
Novels Historic facsimile
Accessible since: January 2024

E-book

Röda Rummet

Putte Arvidsson är på krigsstigen. Mot en förljugen omvärld, full av charlataneri och rena dumheter. Men också mot sig själv, eftersom han personligen är en motvillig men välbetald stjärna i humbugbranschen.

Tillsammans med Jim, Abbe, Magnus och Julia, vännerna kring det runda bordet på restaurant Röda Rummet, flyr han den outhärdliga verkligheten in i en låtsasvärld av absurda diskussioner drivna av självförhärligande, slagfärdiga spetsfunderier. Mellan skålarna ur fyllda glas undviker de allt som är på allvar för att slippa ta ansvar för varandra, som äkta vänner borde.

Men en dag står Putte inte ut längre. Ett oväntat möte med verkligheten och en plötslig förälskelse tvingar honom att bränna alla broar till sitt skändliga värv i det förljugnas tjänst. Nu måste han krossa en av det fria, toleranta samhällets mest idoga dödgrävare, och till sin hjälp har han endast sin egen vacklande moral och sin helt oförutsägbare vän Jim vars personlighet inte är av denna världen.


Röda Rummet är en satirisk nutidsroman inspirerad av August Strindbergs klassiker från år 1879 med samma namn. Med ett träffsäkert språk som ångar av formuleringsglädje tas läsaren med på en nyckfull färd, där dråpligheterna och den skoningslösa driften med samtidens tendenser samsas med ömsinta skildringar av hur huvudpersonerna tampas med vänskapens sanna väsen.

Det här är skoj. Och smart. Skojsmart. (...) Satir helt i klass med Strindberg. Och rätt mycket aktuellare.

Jag känner igen titeln nånstans ifrån. Nån bok jag läste på litteraturvetenskapen. Den här var hursomhelst roligare. (...) Det är nästan lite otäckt att läsa något som är så bisarrt osannolikt och som ligger så nära sanningen.
Kalle Lind, skriftställare

Martin Åström är född 1973 och Röda Rummet är hans debutroman. Han är sedan snart tjugo år tillbaka opolitisk tjänsteman vid EU-kommissionen, där han bland annat varit rådgivare åt förra kommissionären Margot Wallström, arbetat med att förbereda EU för brexit och numera är nationalekonomisk analytiker. Han lever i Malmö med sin fru, två tonårsbarn samt hunden Lurvas.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone