Jump to content
Cover for Skogen
Isbn: 978-91-8066-076-1
Publisher: Polaris Fakta
Category:
Science
Accessible since: July 2023

E-book

Skogen

Så fridfull och samtidigt så överraskande, myllrande och märklig. Skogen fascinerar på djupet. Norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygeson har skrivit ett flertal kritikerrosade och storsäljande böcker om naturliv och ekologi. Nu kommer Skogen på svenska. 

Det här är en bok om skog; skogsnatur, artmångfald och människor; om spännvidden från det minimala perspektivet av en insekts korta liv som levt i sin helhet under en barkbit till de milsvida vidderna av landskap där vår exploatering av skogar har format kulturer och samhällen under hundratals år. Det är en bok om överraskande interaktioner och märkliga arter, en bok om hur kunskapen om naturen och natursyn har förändrats genom generationerna. Om var vi kommer ifrån och var vi står idag.

Genom att väva samman ekologi, historia, politik och kultur till en övergripande berättelse ger Anne Sverdrup-Thygeson oss läsare en inblick i ett djupt fascinerande ekosystem och ger oss en viktig grund för att förstå vilken roll skogen spelar i dagens natur- och klimatkris.

Anne Sverdrup-Thygeson är professor vid Norges biovetenskapliga universitet (NMBU) i Ås, Norge, samt vetenskaplig rådgivare för Norges Institut for naturforskning NINA. Hon har en doktorsexamen i naturvårdsbiologi och föreläser om naturvård och skogens biologiska mångfald. Hennes forskning fokuserar på insektsekologi. Hon har tidigare bland annat skrivit böckerna Insekternas planet (2019) och På naturens axlar (2021).

Pressröster om Anne Sverdrup-Thygesons tidigare böcker: 

»En fullträff till bok: Anne Sverdrup-Thygeson har skrivit en välformulerad, rolig och spännande bok om sammanhangen i naturen.« Aftenposten om På naturens axlar

»Om du bara ska läsa en bok om artmångfald i år, är det definitivt denna.« NRK om På naturens axlar

»Anne Sverdrup-Thygeson får insekter att bygga bo i ditt hjärta.« Dagens Nyheter om Insekternas planet

»Den hisnande insikten om människans beroende av insekter kullkastar gamla idéer om människan som skapelsens krona.« Kulturnytt i P1 om Insekternas planetLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone