Jump to content
Cover for Belägrad huvudstad : slaget om Östersjön
Isbn: 978-91-7765-770-5
Publisher: Recito Förlag
Category:
Fantasy & Sci-Fi
Accessible since: June 2023

E-book

Belägrad huvudstad : slaget om Östersjön

Boken Belägrad huvudstad, med undertitel Slaget om Östersjön fick en helt annan betydelse den 24 februari 2022. Det var den dagen som Ryssland under ledning av Putin invaderade grannlandet Ukraina. Då hade boken redan legat ute till försäljning i ett halvår.
Författaren började arbeta med den långa historien där Sverige och Finland invaderas av Ryssland med allierade efter en längre reportageresa i krigets Balkan.
- Jag jobbade med den här boken under 20 års tid, säger Stefan Nilsson som är journalist med egentlig fokus på teknik och framtida samhällsbyggnation. Jag funderade ända sedan resan till Balkan på frågan om vad som skulle hända om vi blev ockuperade av den stora grannen i öst. Det jag såg och upplevde där nere var så äkta och så nära. Jag kunde bara inte släppa tanken på att det även kunde hända oss.
- Jag läste ryska på gymnasiet och har rest i både Ryssland, forna öst och i Nordsjöns övärld som Orkney, Shetland, Färöarna och Island, så min bild av det verkliga Ryssland färgar historien och de politiska vinklingarna i boken medan miljöerna i Nordsjöns öar är en stor del av den spelplan där händelseutvecklingen för bokens huvudpersoner både längre ifrån varandra och närmare varandra. Det är här Sverige söker och får stöd av Storbritannien och USA.
Utvecklingen i det försvarskrig som Sverige driver är påfallande lik det vi idag ser hända i Ukraina.
- Jag tycker nog att utvecklingen är otäckt lik det som händer Ukraina, säger Stefan. Det handlar både om motiverade och strategiska försvarare av Sverige och om ett sönderfallande Ryssland med stora tekniska brister i sin försvarsmakt byggd för att kriga på avstånd med kärnvapen och inkompetent i den miljö där de möter motiverade och tekniskt avancerade stridskrafter med konventionella vapen.
Under ytan är boken samtidigt en erotisk kärlekshistoria och lite science fiction.

Read sample (Download)
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone