Jump to content
Cover for Vi upptäcker: Klimatkrisen
Isbn: 978-91-8092-053-7
Publisher: Idus förlag
Category:
Children's books Society & Culture 6-9 years Science
Accessible since: June 2023
Narrator: David Hedlund
Length: 25 minutes

Audiobook

Vi upptäcker: Klimatkrisen

Har du hört talas om att vår planet bara blir varmare och varmare? Mycket forskning och ny teknik går idag ut på att ta bättre hand om vår planet, just för att den inte ska bli för varm. Men det är faktiskt inget nytt problem, det här med att jorden värms upp.

På 1800-talet upptäckte den svenske forskaren Svante Arrhenius något som inte skulle bli uppmärksammat förrän efter hans död, men som kanske är en av de viktigaste upptäckterna genom tiderna: den har nämligen gett oss en chans att rädda världen.

Vi upptäcker är en serie som låter yngre vetgiriga läsare lära känna några av tidernas största upptäckter och idéer, som format vår värld, och människorna som låg bakom dem. Boken är faktagranskad av Alasdair Skelton vid Researchers' Desk, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet och medlem i Bolincentret för klimatforskning.

Klimatet är vår tids i särklass viktigaste vetenskapliga fråga, och en som angår alla barn. 6 av 10 unga oroar sig för klimatet, och många vuxna har svårt att veta hur de ska prata med sina barn om klimatångest. Den här boken tar fasta på viktiga råd från barnpsykologer kring att möta barns oro. Den tar barn på allvar och ger en ärlig bild av kunskapsläget utan att skrämma upp, och inger hopp utan att försköna.

David Hedlund har jobbat med vetenskaplig folkbildning i olika former under många år, med bland annat föreläsningar, en blogg och med opinionsbildning inom föreningslivet. Det här är Hedlunds andra bok i genren populärvetenskap för barn. Först ut var Vi upptäcker vaccinet (Idus 2021), som tittar närmare på tidernas viktigaste medicinska uppfinning som har räddat oräkneliga liv.

 

"Mycket bra!" tycker BTJ!

" [...] Texten är intresseväckande och förklarar tydligt och enkelt all fakta. Anna Nilssons rikliga, välgjorda och informativa illustrationer fångar ytterligare läsarens nyfikenhet  [...]." Lektör Bengt Magnusson Björksten BTJ-häfte 12:2022.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone