Jump to content
Cover for Marie! Madrid!
Isbn: 978-87-2846-927-9
Publisher: Saga Egmont
Category:
Novels Society & Culture Medicine & Health Humanities
Accessible since: January 2023

E-book

Marie! Madrid!

"Jag kika bort mot fönstret och tänkte igen att nej det här är inte Sweden. Inte Sweden och inte Amerika. Det var nåt så konstigt alltihop, nånting mittemellan, nånting som jag inte kunde hitta ett namn på och det var hemskt. Nu var vågorna inne i huvet som en yrsel och jag kände mig lite illamående som jag inte hade gjort på båten."

Lars, Gunhild och sonen Roy återvänder till det land där allt började, Sverige. Det är tidigt 1930-tal, en tid av kris och politisk dramatik inte bara i Sverige utan i större delar av Europa och av världen. Roy får uppleva ett Sverige i uppror. Intrycken blir en slags febrig dröm, stundtals overklig men övervägande familjär. I sitt första möte med sina morföräldrar överrumplas han med kärlek och ömhet. Hur kan dessa främlingar älska honom så mycket när de aldrig har träffats förut? Parallellt med Roys ankomst skakas det lilla samhället av grannpojken Nils Roberts självmord. Det blir tydligt för Roy att den självklara kärlek och ömhet hans morföräldrar försöker upprätthålla även prövas av sorg och missförstånd.

Roy tar studenten, och Spanien är landet som man måste fara till för att inspireras av föredömliga politiska motaktioner som leddes av ungdomar i hans egen ålder. Är det i Spanien han kommer att finna meningen med sitt liv, sitt kall, sin riktning? Samtidigt håller kärleken och åtrån för hans älskade Marie honom kvar. Är utforskandet av deras kärlek den egentliga och verkliga meningen med livet?

"Marie! Madrid!" är fjärde delen i Walter Dicksons Amerikasvit.

Walter Dickson [1916–1990] var en svensk roman- och novellförfattare, född i USA, senare bosatt i Falkenberg. Hans emigrationsskildringar har jämförts med Vilhelm Mobergs, och Artur Lundkvist ska ha sagt "att medan Moberg är realismens skildrare av emigrantlivets stora skeende, skapar Walter Dickson den inre upplevelsens realism". Dickson gör ett betydligt litterärt avtryck med sin kreativt förtroliga berättarstil.

EPUB3: Reflowable


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone