Jump to content
Cover for Försvunna världar : En resa till jordens urtid
Isbn: 978-91-2716-457-4
Publisher: Natur & Kultur
Category:
Science
Accessible since: October 2022

E-book

Försvunna världar : En resa till jordens urtid

“Suverän ... En episk, nästan hallucinatorisk naturhistoria om livet på jorden … Bländande”
The Telegraph

Försvunna världarär en upptäcktsfärd på jorden, sådan den en gång var. Här väcker den unge paleobiologen Thomas Halliday liv i svunna tiders annorlunda landskap, djur och växter.

Med litterär elegans och populärvetenskaplig tyngd skildras jordens och livets historia – massutdöenden, evolutionära språng, våldsamma klimatförändringar och kringdrivande kontinenter. Hur många vet att Medelhavet för fem miljoner år sedan var en uttorkad avgrund, som sedan fylldes när Atlanten bröt sig igenom vid Gibraltar och skapade det största vattenfall världen någonsin skådat? Eller att Sydamerikas alla apor härstammar från en enda liten grupp föregångare som drev dit över havet på en flytande ö, lossriven från en flodstrand i Afrika? 

Boken är en lyrisk naturforskares reseskildring i förfluten tid, där främmande landskap träder fram i dramatisk skönhet. Livets historia är inte bara en ofattbart ändlös tidsrymd utan en svit av världar, sagolika men på något sätt ändå välbekanta.

”Episk som en film … Språket är så handgripligt levande. En bok med nästan ofattbara rikedomar. Den kan mycket väl bli det bästa jag läser 2022 – och ändå är det bara januari”
Sunday Times

“En fängslande världsturné genom förhistoriskt liv...Häpnadsväckande."
Financial Times

“Suggestiv ... Det är omöjligt att lägga ifrån sig Försvunna världarutan att känna respekt inför vad som kan komma i framtiden”
The Independent

”Uppslukande … inspirerande ambitiös … går bakåt i historien om livet på jorden – från den senaste istidens mammutstäpp till de flercelliga varelsernas uppkomst för mer än 500 miljoner år sedan”
The Economist

“Enastående ... Genial ... Ett verk vars enorma fantasifullhet är fast förankrad i gedigen vetenskap”
The Scotsman



Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone