Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Graviditet och förlossning utan oro, ångest eller rädsla
Isbn: 978-91-9861-415-2
Förlag: Bokförlaget Upsaliensis AB
Kategori:
Pedagogik Filosofi Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: oktober 2021
Uppläsare: Rolf Jansson
Length: 37 minuter

Ljudbok

Graviditet och förlossning utan oro, ångest eller rädsla

Ljudboken har producerats i samråd med  leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Står en rädsla för graviditet eller förlossning mellan dig och det eller de barn du vill ha? Undrar du om det någonsin kommer att kunna kännas positivt att vara gravid?

Folk antar generellt att varje kvinna "naturligtvis" ser fram emot att få egna barn när omständigheterna är de rätta. Men detta allmänna antagande är inte korrekt. Vissa kvinnor vill verkligen inte vara mammor. Och vissa kvinnor kanske vill ha barn, men är rädda för graviditetsprocessen och/eller förlossningen. Men de gillar inte att prata om det, för de är rädda för att folk kommer att tycka att de är dumma eller "dåliga" på något sätt.

Det finns data som vittnar om att upp emot 80% av alla kvinnor upplever en viss nivå av ångest och rädsla rörande graviditet och förlossning. Och detta är helt normalt. Rädslan kan röra graviditeten i sig men oftast är oron kopplad till förlossningen. När det gäller graviditeten är det väl känt att de 9 månaderna, förutom kroppsliga förändringar, kan skapa känslor av osäkerhet, rädsla, irritation, överkänslighet och gråtattacker. Men alla dessa känslor är också helt naturliga.

När det gäller förlossningen så har du förmodligen föreställt dig den speciella dagen om och om igen i ditt sinne. Dina känslor av förväntan och spänning kring förlossningen åtföljs endast av din rädsla för det okända. Hur kommer det att kännas när sammandragningarna börjar? Hur kommer du att hantera smärtan vid förlossningen? Oavsett om detta kommer att bli ditt första barn eller inte, kommer du sannolikt att känna en viss oro för förlossningsprocessen. Oro, ångest och rädsla är ett normalt och naturligt svar på verkliga och upplevda hot. Rädsla är en livräddande mekanism som driver oss att se upp och att ta hand om faktiska och potentiella faror. Vår art har överlevt eftersom vi har denna förmåga att föreställa oss ett potentiellt framtida hot och undvika faror.

Vår fantasi kan dock skapa alla möjliga ”felaktiga” framtidsscenarier för oss som är så "verklighetstrogna" att de verkligen kan skrämma oss. Detta är en blandad välsignelse! Men du kan göra något åt oro, ångest och rädsla kring graviditet och även få bukt med din förlossningsrädsla.

Hur guidad självhypnos kan hjälpa dig att minska rädslan för graviditetsprocessen och förlossningsförloppet

Självhypnosen träder in i det undermedvetna och använder sedan suggestionens makt för att åstadkomma positiva förändringar. Om du på ett medvetet plan kunde ha kontroll på din oro och rädsla, så hade detta inte längre varit något problem. Du hade då kunnat göra någonting åt det. Att du inte har lyckats måste betyda att allt detta finns lagrat i ditt undermedvetna. Och det är där som förändringen måste ske. När du slappnar av och lyssnar upprepade gånger på denna inspelning så kommer du att uppleva ett antal betydande förändringar som sker inom dig själv. 

Denna professionellt producerade självhypnos har utformats för att hjälpa dig att mentalt förbereda dig inför graviditets- och födelseupplevelsen så att du kan koppla av och känna välbehag i sinnet. Att föda är förmodligen livets största händelse. Låt den inte kantas av negativitet och rädsla.

Att få föda utan rädsla är ditt privilegium oavsett om du är förstföderska eller omföderska, oavsett om du väljer smärtlindring eller inte, och oavsett graden av rädsla.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone