Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Fornstora dagar, moderna tider: Bruk av och debatter om svensk historia från sekelskifte till sekelskifte
Isbn: 978-91-8936-101-0
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Historia Humaniora
Tillgänglig sedan: mars 2021

E-bok

Fornstora dagar, moderna tider: Bruk av och debatter om svensk historia från sekelskifte till sekelskifte

De senaste drygt hundra åren har det förflutna varit ett återkommande diskussionsämne i offentligheten. Historien har brukats i politiska och ideologiska syften och i konstnärliga sammanhang. Det förflutna har således inte bara intresserat dem som vetenskapligt studerar historia. Ett betydande antal konstnärer, författare, journalister och populärhistoriker har också medverkat i debatten om hur den svenska historien skall tolkas. Undersökningen omfattar också diskussionen kring skolämnet historia.

Fornstora dagar, moderna tider analyseras de många offentliga debatterna om den svenska historien mot bakgrund av den sociala, politiska och kulturella utvecklingen i Sverige sedan 1880-talet. Författaren Ulf Zander visar utifrån ett omfattande undersökningsmaterial hur den svenska historien använts och analyserar de föreställningar och värderingar som legat bakom. I boken träffar vi bland andra August Strindberg, Verner von Heidenstam, Frans G. Bengtsson, Vilhelm Moberg och Herman Lindqvist och får ta del av deras inställning till svensk historia.

Detta är den första boken om den svenska historien i offentligheten under 1900-talet. Det långa tidsperspektivet ger möjlighet att upptäcka nya mönster och ifrågasätta gamla föreställningar.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone