Hoppa till innehållet
Omslagsbild för DÄR SYRENER DOFTAR
Isbn: 978-91-8918-534-0
Förlag: Bookea
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: maj 2020

E-bok

DÄR SYRENER DOFTAR

Detta är min tredje skrivna bok Där syrener doftar. Det är ingen rak berättelse och den har egentligen ingen handling. Eventuella recensenter kan tycka den vara spretig och rörig. 

Det är min mening. Jag berättar ingen historia om en familjs öden och äventyr, utan om en släkts olika grenar som sträcker sig över en tid på etthundrafemtio år. En så långvarig historia blir av naturen spretig.
Men det ? nns det som binder människorna samman. Kroppsarbetet.
Människorna har det gemensamt att ingen av dem föddes till ett burget liv där klass har gett dem fördelar, tvärtom. Alla har överlevt genom hårt och strävsamt
slit, många av dem i ett samhälle med djupa orättvisor. En del har dukat under av sjukdomar och farsoter.
Det mesta har jag fått berättat för mig så det känns inte så långt borta, bara ett par, tre generationer. Sedan kommer uppgifter från släktforskning, både genom arkiv och DNA-prover. Fram träder sågverksarbetare, skogsarbetare, kolare, torpare, småbrukare, bönder, ?skare, sjömän.
Jag har fått veta att släktingar till mig, hela familjer, dukat under i smittsamma sjukdomar där den som överlevt varit tvungen att lägga hela familjen i en gemensam grop på sin gård.

Robert Janson är född 1948 i Stockholm, journalist och författare.

Arbetade under åren 1964 och 1979 i en mängd olika yrken, som metallarbetare, mentalskötare, buss- och taxichaufför, musiker, med mera. Anställd som journalist på tidningen Folket under åren 1980 och 1981, Eskilstuna-Kuriren mellan 1981 och 1986 och mellan 1986 t.o.m 2001 siste chefredaktören och ansvarig utgivare av tidningen Lantarbetaren, utgiven av Svenska Lantarbetareförbundet.

Medbildare av Ivar Lo-sällskapet 1990 och medverkade bland andra i antologin Mitt möte med Ivar Lo-Johansson. En bok för Alla, 2001. Sedan 1998 ordförande för Ivar Lo-Sällskapet. Romandebut med Prinsen, Pennan Bokförlag, 2003. Tidigare utgivningar: kåserisamlingen Rosenbloms bästa, Pennan Bokförlag 1984 samt Gustaf Erssons Floda, Södermanlands Museums Förlag, 1986. Författaren var också ansvarig redaktör för antologin För Fosterlandet Carlsson Bokförlag, 1990 och Svenska Lantbetareförbundets historik Land och Stad, 1998. Sedan 2002 till 2013 verksam som reporter på fackförbundstidningen Kommunalarbetaren. Sedan 1990 redaktör och ansvarig utgivare död kulturtidskriften Ivar Lo.

Romandebuten skedde med Prinsen, Pennan bokförlag 2003 och romanen Blues, Pennan Bokförlag 2006

Prinsen är en fängslande berättelse om en hopplös kärlek och om det mödosamma arbete som ligger bakom de vackra fasaderna. Leif Eriksson, Eskilstuna-Kuriren
Detta är en skakande berättelse om Fattigsverige.
Arvid Rundberg, BTJ



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone