Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Fånge i hederns famn : berättelser av hedersförtryckta kvinnor
Isbn: 978-91-8895-902-7
Förlag: Lava förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: mars 2019

E-bok

Fånge i hederns famn : berättelser av hedersförtryckta kvinnor

Att lyssna på de som sällan får synas och höras kan vara avgörande. Det ger dem hopp, och oss en djupare förståelse om ett av de mesta komplexa samhällsproblemen, nämligen hedersförtryck. Här kommer en bok som tar upp problemet. Boken handlar inte om hedersförtryck, den handlar snarare om hedersförtryckta. Galaxia Wallin 

Hur är det att leva under ständig kontroll, fruktan och känna skam för att vara en kvinna? Hur är det att dagligen drömma om att leva ett vanligt liv som alla andra och aldrig få det? Boken skildrar ett liv som till synes ser helt normalt ut, men under ytan är det något som vi inte kan relatera till eller ens föreställa oss. Livet under hedersförtryck är ett öde som bryter ner kvinnorna och förgör dem inifrån i syfte att bevara familjens heder. Även när #MeToo lyckades engagera kvinnorna världens över, kunde inte hedersutsatta träda fram. Tystnaden för de kvinnorna är ett sätt att leva, och ett sätt att överleva. När författaren tog initiativet till uppropet #UnderYtan, ett upprop för kvinnor som lever under hedersförtryck, vågade några vittna, dock, anonymt. 

Boken lyfter upp hedersproblematiken ur kvinnornas perspektiv. Den handlar inte om hedersförtryck, den handlar snarare om hedersförtryckta. Sju kvinnor och sju berättelser om hedersförtryck, våld och frigörelse. Kvinnorna tillhör olika etniciteter, religioner och åldrar. Det gemensamma är att de bor i Sverige och lever ändå under hederskultur. Kvinnorna fick i den här boken berätta färdigt och satte punkt där de ville. Boken skildrar deras farhågor, tankar och känslor. Deras drömmar som finns kvar, och de som har tynat bort. En samtidsdokumentation som modigt lyfter upp frågan till en ny nivå.

Galaxia Wallin är personalvetare, journalist och föreläsare som är född och uppvuxen i Syrien. Hon har jobbat med hedersutsatta kvinnor och barn under lång tid både i Mellanöstern och här i Sverige. I Sverige debatterar hon problematiken och har grundat Centrum för jämlikhet och demokrati, som främjar barn och kvinnors fri- och rättigheter. Galaxia Wallin, med den här boken öppnar ett nytt fönster mot hedersutsattas liv. Hon lyckades fånga viktiga ögonblick och skildrar deras liv på gott och ont.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone