Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Förvandlingen: Metamorfosen
Isbn: 978-91-7569-706-2
Förlag: Books on Demand
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: augusti 2017

E-bok

Förvandlingen: Metamorfosen

Förvandlingen (originaltitel: Die Verwandlung) är en novell eller kortroman från 1915 av Franz Kafka. Den har kallats för världslitteraturens bästa novell och har imponerat på och inspirerat flera skrivargenerationer sedan sin tillkomst. Den är enkel och kort samtidigt som den är stor och innehåller flera eller många bottnar.

Kafka var sällan nöjd med sina berättelser och Förvandlingen var inget undantag. Till en början ansåg han att berättelsen saknade den "fart och fläkt" som den haft när han fick idén och vidare att slutet inte blivit så bra som han tänkt sig. Den självriktade kritiken kom med åren att bli allt hårdare och 1914 beskrev Kafka berättelsen som "bristfällig nästan rakt igenom" och vidare att den hade ett "oläsbart slut". Trots bristerna var Kafka emellertid beredd att ge ut novellen, vilket också skedde 1915.

Franz Kafka, född 3 juli 1883 i Prag i nuvarande Tjeckien, död 3 juni 1924 i Kierling i Österrike, var en tjeckisk-österrikisk författare av judisk börd, ansedd som en av 1900-talets mest inflytelserika tyskspråkiga författare. Hans huvudverk utgörs av tre romaner, eller romanfragment, (Processen, Slottet och Amerika / Den försvunne) ett stort antal noveller, liksom brevväxlingen med Felice Bauer och Milena Jesenská samt dagböcker.

Till största del publicerades Kafkas verk först efter hans död och mot hans uttalade vilja, av Max Brod, en författarkollega och nära vän. Bei'm Bau der Chinesischen Mauer, första bandet av Max Brods utgivande av Kafkas efterlämnade verk (1931), med titeln hämtad från en fragmentarisk berättelse från 1917, brändes under bokbålen runt om i Nazityskland 1933.

John Michael Karlsson är en av Sveriges mest anlitade översättare. När han inte har händerna fulla av klientprojekt, tillbringar han tiden med att författa eget material samt översätta personliga bokfavoriter. Ni hittar honom på http://translators.se



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone