Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Nattpappan
Isbn: 978-91-7701-561-1
Förlag: Modernista
Kategori:
Barn & Ungdom 9-12 år
Tillgänglig sedan: juni 2017

E-bok

Nattpappan

Uppslukande och fantasifullt om vänskap och böcker

»Nattpappan är väl värd att ges ut på nytt.« Betyg 4 av 5 | Dag Hedberg, BTJ

»Tillåter de existentiella frågorna att sippra fram och göder begäret att tänka.« | Stefanie Ravelli, Bon

Flickan vill egentligen inte ha någon barnvakt medan hennes mamma arbetar som nattsköterska på lasarettet. Hon är ju stor och har börjat i skolan. Men till sist går hon ändå med på det, bara för att lugna sin mamma, och via en annons i en tidning anlitar de en ung man som kallar sig »nattpappa« (i motsats till dagmamma).
Men en sak är hon säker på: Hon vill inte behöva se den eländiga barnvakten. Han får hålla sig på sin kant - och det gör han också. Det är bara det att nattpappan har ett husdjur, ugglan Smuggel. Och ugglor är, som vi alla vet, nattdjur...
Efter hand blir nattpappan och flickan ändå vänner, och till sist börjar de rentav skriva en bok tillsammans. Nattpappan får aldrig veta flickans riktiga namn, men till sist ger hon honom i alla fall lov att kalla henne Julia.
Nattpappan publicerades första gången 1968. Denna nyutgåva är illustrerad med Harald Gripes klassiska originalteckningar.

Denna bok ingår i Modernistas hyllade satsning på en omfattande återutgivning av hela Maria Gripes författarskap. Precis som vid utgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen så restaureras originalillustrationerna omsorgsfullt och varsamt med digital teknik. Böckerna är bundna i halvklotband med olikfärgade ryggar, tryckta på 100-grams premiumpapper och stor hänsyn har tagits till att ge Maria Gripes böcker den dräkt de förtjänar.

MARIA GRIPE [1923-2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921-1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribunes Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone