Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Ordets makt : historien om språket
Isbn: 978-91-0016-060-9
Förlag: Albert Bonniers förlag
Kategori:
Romaner Historiska faksimil
Tillgänglig sedan: november 2015

E-bok

Ordets makt : historien om språket

I denna bok skildrar Ivar Lo-Johansson ordets makt att väcka och skapa, att binda och härska. Läsaren får följa människosläktets hela vandring från språkets ursprung, då primaterna lärde sig dess konst, över våra förfäder i grottorna, över jägaren och bonden och fram till vår egen tid.

I Aten står Sokrates orörlig, med slutna ögon, mitt i trafiken, lyssnande till sin Daimonion, sin själ. I Rom trollbinder Cicero överheten med sin vältalighet då folkuppviglaren Spartacus åtta tusen slavar försmäktar på korsen. I kapitlet om det vita hjortskinnet når handlingen Sverige. I det om hur runorna kom till Östergötland avslöjas Rökstenens gåta. På västgötatinget reder lagmannen lag, orden är okränkbara, större än människan själv. En skräddarpojke i Kåkbrinken lär sig under svåra försakelser att läsa och hamnar på stadens tryckeri: han får vara med om att sätta vår första bok på svenska "Aff dyäffwlsens frästilse" och upplever hur det språk som talas ute på Stortorget mirakulöst tar form i de nyss döda bokstavstyperna. Vidskepelsens språk och förnuftets står mot varandra i häxprocessernas Mora, på Hammarby formar den åldrande Linné språket i mäktiga, välordnade system, i Lilljansskogen tänder Mäster Palm socialismens vådeld och åhörarna bär med sig hans ord som outsläckliga facklor.

Ordets makt – på en gång historien om språket och berättelsen om språkets historia – är redan genom sitt originella ämnesval en mycket märklig bok. Den ger ännu ett eftertryckligt belägg för Ivar Lo-Johanssons djupt personliga, kraftfulla berättarkonst, den länkar på ett fascinerande sätt samman lysande fabuleringskonst med imponerande kunskapsrikedom och förmåga av inlevelse i de mest vitt skilda tids- och kulturepoker.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone