Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Mitt liv som upplyst: En pilgrimsfärd i modern tid
Isbn: 978-91-7569-276-0
Förlag: Books on Demand
Kategori:
Humaniora
Tillgänglig sedan: april 2015

E-bok

Mitt liv som upplyst: En pilgrimsfärd i modern tid

Meningen med livet är en fråga som människor funderat över i alla tider. Frågan har särskilt avhandlats av religionsstiftare och filosofer, där den centrala frågan är huruvida det finns något liv efter detta.

Existentialisterna menar att vi själva får skapa en mening åt livet, och att man är vad man gör och vad man låter bli att göra.

Nihilisternas ståndpunkt är att det inte finns någon mening med livet, men att den går att tillskapa. Att det inte finns några objektiva värden (ingenting är sant och allt är tillåtet). Tillvaron är enligt dem i princip meningslös och slumpen regerar.

De stora religionerna och vissa av de filosofiska systemen har ståndpunkten att det finns en immanent mening att upptäcka, det vill säga att meningen med livet är att upptäcka guds närvaro.

Inom konst, musik och litteratur är "de eviga frågorna" om liv, död och kärlek ständigt närvarande. Omslaget på boken visar Paul Gauguins kanske mest berömda målning. Den bär titeln "Varifrån kommer vi? Vilka är vi? Vart går vi?"

Boken "Mitt liv som upplyst" beskriver på ett direkt och avskalat sätt vem du är, vad meningen med ditt liv är samt hur din verklighet skapas. Den är en bok för alla och har en utgångspunkt bortom åtskillnad i form av kultur, kön, hudfärg, religion eller trosföreställning, politisk ståndpunkt, utbildning eller erfarenhet.

Författaren är, trots den anspråksfulla titeln, en helt vanlig person som bestämde sig för att hitta sanningen.

Efter att ha jobbat ett antal år som teknisk officer i Flygvapnet, så väcktes en allt starkare nyfikenhet kring ”de eviga frågorna”.

Sökandet började på allvar när han kom i kontakt med Nei Jing Akademin och traditionell kinesisk medicin (TCM) i Sverige. Inom den kinesiska folkmedicinen fann han logiska koncept som kunde förklara den dualistiska relationen mellan människa och hennes omgivning. Koncept och kunskap som kunde omsättas i praktiken, genom att studera resultatet från olika medicinska behandlingar.

Efter terapeututbildningen följde flera år av egenstudier av diverse filosofiska och religiösa texten, som gav många svar på frågor kring vad hälsa och balans i livet innebär. Men ju mer insikter han fick om relationerna mellan olika fenomen, desto starkare blev frågan varför allt existerar över huvud taget.

Under 2013 kom han i kontakt med icke-dualistisk advaita, genom Sri Mooji i Portugal. Advaita pekar på världsalltets enhet och han insåg att konceptualisering inte skulle leda honom till svaren på de existentiella frågorna (snarare tvärtom).
Uppvaknandet i Portugal gav honom svar på alla frågor han hade, förutom en: ”hur och när skulle han berätta om sina insikter?”

Fredagen den 13:e februari 2015 kände han att det var dags att berätta, både i samtal och i text. Manuset till Mitt liv som upplyst växte fram och den egenutgivna boken innebär författardebut för Kim Nilsson.

 



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone