Jump to content
Cover for Samtal: nunnornas liv, de gifta kvinnornas liv, skökornas liv
Isbn: 978-91-8656-712-5
Publisher: Vertigo Förlag
Category:
Novels Humour Erotic
Accessible since: June 2013

E-book

Samtal: nunnornas liv, de gifta kvinnornas liv, skökornas liv

”...aldrig tidigare har jag läst en skönlitterär text med lika många och fantasifulla omskrivningar för könsorgan eller sexualakt. I ett och samma stycke benämns det manliga könsorganet som flöjt, knölpåk, hjärtevärmare och regel och liknas därtill också vid både spett och basun. Jag skrattar högt och tror gång på gång att uttrycken inte kan överträffas, men ack så fel. Det är mäkta imponerande och en mycket varierande och roande läsning.”  (Erika Johansson, FT)

I tre dagars tid samtalar Nanna och Antonia under ett fikonträd utanför Rom om vilken syssla som bäst skulle passa Nannas dotter: nunna, hustru eller sköka? Vi får höra en rad erotiska och burleska anekdoter som för tankarna till Decamerone men går flera steg längre. Pietro Aretino (1492-1556) var den italienska renässansens enfant terrible och kallade sig själv furstegisslaren, sanningsälskaren, den gudomlige. Han kom från enkla omständigheter men lyckades genom sin begåvning för elak satir och underskön lyrik bli en av tidens mäktigaste personer; han kan även sägas ha varit den första journalisten. Och den förste pornografen.

I den erotiska klassikern Samtal / Ragionamenti (1534-35) pade Aretino en kraftfull klas­­si­ker som med stor humor och smutsig realism skildrar det tidiga 1500-talets liv, seder och erotiska lekar. C-M Edenborg har uppdaterat de illegala svenska översättningarna från 1936-38 och försett dem med inledning och kommentarer.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone