Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Efter revolutionen
Isbn: 978-91-2715-227-4
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: juni 2017

E-bok

Efter revolutionen

Ett halvsekel har hunnit gå sedan studenter i väst för första gången reste sig mot etablissemanget. Sedan dess har revolutionsåret 1968 fått ett alltmer nostalgiskt skimmer. Men exakt vad ungdomarna gjorde uppror mot är något mer oklart, och mycket riktigt uppstod tidigt betydande skiljemeningar inom vänsterrörelsen. När världsutvecklingen tog en oväntad vändning genom Kinas nya kurs och senare genom murens fall inleddes en kris även för den svenska vänsterns del. Ett sätt att ta reda på hur arvet efter 1968 förvaltades är att se hur det debatterades och analyserades i tidens skönlitteratur, debattböcker och kultursidor. Så har gjorts i denna bok. Genom att referera vad som tänkts och tycks om och av vänstern, men även kommentera och dra slutsatser av materialet, söker sig Berntson och Nordin framåt från revolutionsåret till  millennieskiftet.
Sara Lidman, Jan Myrdal, Sven Delblanc, Arne Ruth, Per Ahlmark och många fler passerar revy när vänsterns krängningar skildras. Resultatet är ett stycke svensk filosofisk, litterär och politisk samtidshistoria. 

Lennart Berntson är lektor emeritus i historia vid Roskilde universitet. Med boken Makten, socialismen och demokratin (1979, skriven tillsammans med Håkan Arvidsson) lanserade han det numera välkända begreppet "civilsamhälle". Han har på senare år medverkat i bland andra antologin I historiens skruvstäd och flerbandsverket Tusen år i Europa.

Svante Nordin är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, en av landets mest produktiva fackboksförfattare och mottagare av många litterära priser. Han har på Natur & Kultur utgivit uppmärksammade biografier över Fredrik Böök och Ingemar Hedenius samt nyligen verket Filosoferna – den moderna världens födelse och det västerländska tänkandet 1776-1900. Bland övriga verk märks Det politiska tänkandets historia och Nittonhundratalet - en biografi.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone