Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den lille vännen
Isbn: 978-91-0014-144-8
Förlag: Albert Bonniers förlag
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: februari 2014

E-bok

Den lille vännen

”Charlotte Cleve skulle under återstoden av sitt liv förebrå sig själv för sin sons död därför att hon hade beslutat att servera morsdagsmiddagen klockan sex på kvällen i stället för mitt på dagen, efter kyrkan, då familjen Cleve i normala fall åt den.”

Så inleds Den lille vännen. Efter Robins död lägger sig en förlamande stämning över släkten. I familjen Cleve talar man nämligen om allt, allt utom Robin. Man höll på att förbereda morsdagsfesten den där ödesdigra dagen för tolv år sedan, Charlotte ropade in barnen men Robin kom inte. Det var grannfrun som upptäckte honom, hängande strypt ute i trädgården på baksidan.     När det skedde var Harriet nyfödd men nu har hon hunnit bli en kavat tolvåring. Det sargade hemmet sköts av den svarta husan Ida medan mamma Charlotte och mellansystern Allison sömngångaraktigt rör sig mellan sängar och soffa, ovilliga att delta i den vardagliga verkligheten. Harriet får sköta sig själv, på gott och ont. Med bästa kompisen Hely i släptåg bestämmer sig Harriet för att på egen hand undersöka sin storebrors död.

Den lille vännen är skriven i den djupt rotade traditionen av amerikanska sydstatsromaner och är fylld av insiktsfulla, mångbottnade porträtt. Det är en skrämmande och stark skildring av att växa upp och tvingas förstå människors överlevnadsmekanismer.

”Det är en fullödig berättelse med starka personporträtt och miljöskildringar, bisarra händelser, relationsproblem och en spännande underton, som gör att man vill sträckläsa sig fram till den dramatiska upplösningen.” Smålands-Tidningen ”… en insiktsfull och vemodig betraktelse över barndomens rika värld som till sist måste ge vika för en mörk och grå och inte sällan farlig vuxenverklighet.” Svenska Dagbladet ”Den lille vännen är för läsaren ren njutning.” Katrineholms Kuriren ”… omtumlande, fascinerande och stark.” Dagbladet ”… en bok som på en gång är en varm barndomsskildring, spännande äventyrsroman, bister familjekrönika och vass samhällsskildring.” Smålandsposten ”När man väl har fastnat, forsar man igenom denna roman, som om det vore en bok av Dickens eller Tolstoj, dragen som av en magnet mot den slutliga upplösningen.”Sunday Telegraph ”Donna Tartt har total kontroll över sitt material när hon blandar spänning, karaktärsstudier och den sociala sydstatsmiljön... Den lille vännen lyser av känslomässig insikt, Donna Tartt har talang för det komiska i tillvaron och en säker känsla för berättardrive. Klokt nog undviker romanen en lycklig upplösning. I stället är den en oändligt tillfredsställande läsupplevelse.”Publishers Weekly



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone