Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Filosofen som inte ville tala : ett personligt porträtt av Ludwig Wittgenstein
Isbn: 978-91-1304-835-2
Förlag: Norstedts
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: augusti 2012

E-bok

Filosofen som inte ville tala : ett personligt porträtt av Ludwig Wittgenstein

"Filosofin börjar med mig", sade Ludwig Wittgenstein i sitt ungdomliga övermod och kröp ner i första världskrigets skyttegravar och skrev vår tids mest inflytelserika filosofiska verk: Tractatus.

Tillsammans med namn som Einstein och Freud har hans tänkande förändrat hela vår moderna världsbild. Men han var så mycket mer än filosof. Han var en av Europas rikaste män som gav bort allt han ägde. Han gick omkring som en fattiglapp och prövade på alla tänkbara yrken. Han var folkskollärare, trädgårdsdräng, vaktmästare, ingenjör, uppfinnare, apoteksbiträde, drakflygare, arkitekt, musiker, fågelskådare, professor. Och han drömde om att bli läkare eller munk. Eller att ta livet av sig.

Han hade allt det som vi förknippar med ett riktigt geni. Ett skarpt intellekt. Ett asketiskt och minst sagt udda liv. En karismatisk utstrålning i kombination med ett våldsamt humör som fick alla han mötte att darra av skräck. Och han levde på vansinnets gräns i en vansinnig tid. Han är den mest fascinerande och motsägelsefulla person man kan tänka sig. Det är svårt att inte bli berörd av hans sällsamma och tragiska historia.

Filosofen som inte ville tala är den första riktigt omfattande biografin som skrivits på svenska om Ludwig Wittgensteins liv. Här får vi möta filosofen till vardags och i de mest absurda sammanhang. Den är oerhört välskriven och underhållande, av en författare som vet vad han talar om och kan förmedla det i ett slagfärdigt språk.
Här finns allt från svart humor till svidande kritik av Wittgensteins inre krets. Boken kräver inga särskilda förkunskaper i filosofi. Det är människan Ludwig Wittgenstein som står i centrum. Varför han blev den han blev, och varför hans idéer ser ut som de gör. Och varför tigandets filosofi var så viktig för honom, vilket gett upphov till hans mest kända rad: Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen. Om det man inte kan tala måste man tiga.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone