Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Mentalisering : att leka med verkligheten
Isbn: 978-91-2712-930-6
Förlag: NoK Akademisk
Kategori:
Psykologi
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Mentalisering : att leka med verkligheten

Detta är den första svenska boken om mentalisering, ett begrepp som under de senaste åren rönt allt större uppmärksamhet. Mentalisering handlar om att reflektera över sina egna och andras tankar, känslor och intentioner. Mentaliseringsförmåga är en förutsättning för självkännedom, empati och socialt samspel.

Göran Rydén och Per Wallroth förklarar vad mentalisering är, hur denna förmåga utvecklas och vad brister i förmågan att mentalisera kan bero på och leda till. Författarna beskriver mentaliseringsförmågan ur ett evolutionärt perspektiv, ett anknytningsperspektiv och ett biologiskt perspektiv. De beskriver också utförligt hur mentaliseringsbaserad terapi (MBT) kan användas för att hjälpa personer med borderline personlighetsstörning. MBT är en ny integrativ terapiform som har visat god effekt i vetenskapliga studier.

Boken innehåller en mängd fallbeskrivningar och exempel ur vardagen som förklarar och förtydligar de teoretiska perspektiven. Den riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård såsom psykologer, läkare, sjuksköterskor, socionomer och psykoterapeuter samt till alla som är intresserade av psykologi.

Göran Rydén är överläkare, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker. Han arbetar vid Affektivt centrum, Norra Stockholms psykiatri. Per Wallroth är fil.dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker. Han är verksam vid MBT-teamet, Psykiatri Sydväst, Huddinge, där tidigare även Göran Rydén arbetat.

Den genuina meningen i begreppet mentalisering är att det inte går att veta, men att ändå nyfiket och med intresse försöka förstå sig själv och andra. Mentalisering handlar om osäkerhet och trygghet. Först när vi accepterar och på ett tolerant sätt förhåller oss till denna osäkerhet kan tryggheten infinna sig.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone